Gotujemy! Sataj? Nic prostszego.

W Indonezji robią najsmaczniejsze sataje
W Indonezji robią najsmaczniejsze sataje

Kurczakowy sataj to jedno z tych dań, któremu bardzo trudno jest mi się oprzeć. Mogę czuć się bardzo najedzony ale jeśli ktoś zaproponuje mi szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych to nie potrafię odmówić.

Sataje są szczególnie popularne w Indonezji i Tajlandii. Są swoistą przegryzką i można je kupić niemal na każdym rogu. W wielu miejscach można spotkać starsze panie, które pieką szaszłyki na przenośnych mini-grillach a zamiast talerza podają je na bananowych liściach. Danie kosztuje grosze a radości daje na wiele godzin.

Jeszcze kilka tygodni temu nie odważyłby się przyrządzić tych szaszłyków. Danie wydaje się dość skomplikowane no i  podawane jest z dziwacznym sosem, którego smak jest tak zaskakujący i tajemniczy, że tylko nieliczni potrafią rozszyfrować jego pełny skład. Krótko mówiąc: smaczne coś, nie do zrobienia w domu. A jednak! Niedawno znajomy zademonstrował mi jak szybko i efektownie przyrządzić sataje. Okazuje się, że nie ma nic prostszego niż szaszłyki z piersi kurczaka z sosem orzechowym. Oprócz kilku składników potrzebna jest odwaga. Odważysz się?

 

Składniki:

100ml mleczka kokosowego

8 łyżek masła z orzeszków ziemnych

1/2 małej utartej cebuli

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka sosu rybnego

2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki świeżego bądź suszonego chilli

2 łyżeczki soku z limonki

2 cm utartego świeżego imbiru

Sposób gotowania:

Przygotowanie: 5 minut/ Gotowanie: 5 minut

Wszystkie składniki (oprócz kurczaka) wymieszać w jednym garnku i podgrzać. Pamiętaj aby regularnie mieszać! Po 5 minutach zdjąć z gazu i sos podzielić na 2 części. Jedną odstawić do ostygnięcia, w drugiej zamarynować pocięte w cienkie paski mięso. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po zamarynowaniu kawałki kurczaka „nawlec” ma dobrze wymoczoną wykałaczkę i piec pod grillem (nie dłużej niż 5-8 minut). Najlepiej smakują poprószone świeżą kolendrą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s