Gotujemy! ผัดไทย czyli Pad Thai

Pad Thai - prawdopodobnie najpopularniejsze danie z Tajlandii
Pad Thai – prawdopodobnie najpopularniejsze danie z Tajlandii

Tajska kuchnia jest jedną z moich ulubionych. Uwielbiam jej świeżość i prostotę. Gdy przyrządzam jakiekolwiek tajskie danie to w kuchni spędzam nie dłużej niż pół godziny. Bo, jak mnie nauczyła moja przyjaciółka „W kuchni musi być szybko i efektownie!”. Czas się nie liczy – rezultat ma być zwalający z nóg. Dania tajskie są niesamowicie fotogeniczne i pięknie prezentują się na biesiadnym stole. Tajska kuchnia wręcz stworzona jest do tego aby się nią dzielić z innymi. Zawsze robi wrażenie na gościach i daje efekt głośnego Wow!. No, dobrze czasami dlatego, że nie wszyscy przyzwyczajeni są do dużej ilości chilli w moich potrawach.

Pad Thai

Składniki do Pad Thai
Składniki do Pad Thai

Składniki:

100g makaronu ryżowego

200g krewetek tygrysich (opcjonalnie mogą być dodatkowo 2 łyżki suszonych krewetek, tzw. dried shrimps)

3 łyżki oleju roślinnego

2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione

2 papryczki chilli drobno posiekane (choć ja dałbym przy najmniej 3)

1 mała czerwona cebula

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru palmowego (to moja słodka tajemnica udanego gotowania)

2 jajka

1 limonka

świeża kolendra

kilka łodyżek świeżego szczypiorku

20g niesolonych orzeszków ziemnych , posiekanych na drobne kawałki

Gotujemy!

Danie to powstaje tak szybko, że nie ma czasu na sięganie do lodówki po składniki dlatego bardzo ważne jest aby zawczasu przygotować wszystko co potrzebne.

Zaczynamy! Zalej makaron wrzącą wodą i zostaw na 15 minut pod przykryciem aż zmięknie. Upewni się, że wszystkie nitki makaronu są pod powierzchnią wody. To samo zrób z suszonymi krewetkami. Po kwadransie odcedź makaron i krewetki i przelej je zimną wodą.

Na dobrze rozgrzany olej w woku wrzuć czerwoną cebulę, czosnek i chilli i smaż przez ok. 1 minutę, aż cebula będzie miękka. Dorzuć krewetki zarówno świeże jak i suszone i smaż kolejne 2 minuty.

Dodaj sos sojowy i rybny oraz wyciśnięty sok z limonki i smaż przez nie dłużej niż pół minuty. Dodaj makaron i jajko i smaż aż jajko się zetnie. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek, pokruszone orzeszki, kolendrę i… gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s