Pasta Salsiccia z Sardynii

Prawdziwy włoski sos pomidorowy to zaledwie kilka składników: cebula, czosnek i kiełbasa zanurzone w pomidorowym sosie.
Prawdziwy włoski sos pomidorowy to zaledwie kilka składników: cebula, czosnek i kiełbasa zanurzone w pomidorowym sosie.

Makaron jaki jest, każdy widzi. Dla nas niby nic szczególnego – jednak nie dla Włochów. Tylko oni mogą prowadzić wielogodzinne rozmowy z wypiekami na twarzy na temat pasty, niczym parlamentarzyści dyskutujący ważne problemy społeczne. A dyskutować można o wszystkim: o kształcie makaronów, ich rodzajach, pochodzeniu, składzie, kolorach… Szczęśliwi, którzy mieli choć raz okazję brać udział w takiej rozmowie. Taka dysputa smakuje nie gorzej niż samo jedzenie.

Miałem okazję przekonać się na własne uszy jak bardzo emocjonalnie można spierać się o makarony, ale także podpatrzeć jak się je przyrządza. Dla mnie była jedna z ważniejszych lekcji w mojej kulinarnej karierze. Okazuje się, że nie jest sztuką znać przepis a przede wszystkim wiedzieć, jak połączyć wszystkie składniki aby danie smakowało jak u mammy.

Prawdziwy włoski sos pomidorowy to zaledwie kilka składników: cebula, czosnek i kiełbasa zanurzone w pomidorowym sosie. Do pełnego sukcesu potrzebne są jednak nie tylko te składniki ale także wiedza jak je połączyć.

Włoska salsiccia
Włoska salsiccia

SKŁADNIKI

Tajemnica udanego dania nie tkwi też w proporcjach, dlatego ilości podane poniżej trzeba traktować orientacyjnie.
* 2 kieliszki czerwonego wina (jeden to składnik sosu; drugi do towarzystwa)
* 1 dość spora cebula, kilka ząbków czosnku
* włoska kiełbasa Salsiccia (lub każda inna włoska kiełbasa z koniny)
* kilka listków pietruszki, jeden liść laurowy, kilka listków świeżej bazylii
* puszka sosu pomidorowego (Passata)
* sól, pieprz, cukier do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Niech nie zmyli Cię skromna lista składników. Wydaje się, że można je szybko połączyć i zrobić sos w kilka minut. Nic bardziej błędnego. Nie spiesz się. Jak powiedział mój włoski przyjaciel: Gotowanie jest częścią uczty dlatego przygotuj sobie kieliszek czerwonego wina i kogoś kto będzie ci towarzyszyć w czasie gotowania.

Drobno pokrojoną cebulę i czosnek należy zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Najlepiej aby smażyły się na bardzo wolnym ogniu. Im dłużej tym lepiej. Dlaczego? Z dwu powodów: oliwa pali się w niższej temperaturze niż olej, a nie ma nic gorszego jak spalona oliwa (tak sądzi mój włoski przyjaciel). Ponadto cebula ma w sobie naturalną słodycz, która uwalnia się tylko w czasie wolnego smażenia. Cukier się karmelizuje i danie nabiera delikatnego aromatu. Poza tym nie ma nic gorszego jak spalona cebula i czosnek (taka jest moja opinia). Do idealnie usmażonych warzyw należy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę. Po kolejnych kilku minutach smażenie zamieniamy w gotowanie wraz z dodaniem czerwonego wina, sosu pomidorowego (idealnie gdy będzie to włoska passata, nawet jeśli kupiona w Lidlu) a także odrobiny cukru (dla przełamania cierpkości pomidorów), soli, świeżo zmielonego pieprzu, kilku listków pietruszki i bazyli oraz świeżego listka laurowego.
Świeży liść laurowy brzmi trochę jak ekstrawagancja? No bo skąd wziąć w Polsce taki rarytas? Najlepszym sposobem na idealne odtworzenie smaków z innych krajów jest przywiezienie składników do domu, o jeśli się da. Co jak co, ale nic tak nie poprawia smaku włoskich potraw jak świeże liście laurowe przywiezione z wakacji we Włoszech. Aby utrzymały swoją świeżość należy trzymać je w zamrażalce dopóki nie przyjdzie na nie kolej. Włoski sos pomidorowy Salsicia to idealny moment. Wróćmy jednak do naszego sou. Znów, bez pospiechu, gotuj wszystko na wolnym ogniu aż sos nabierze właściwej konsystencji i aromatu. Idealnie, gdy wydaje się ledwo kipieć. Jeżeli uda ci się utrzymać temperaturę na granicy wrzenia to pietruszka i bazylia utrzymają do końca swój soczysty kolor i nie będą wyglądać jak spalone jesienne liście. Gdy sos będzie gotowy należy wmieszać go w makaron (idealnie pasuje Fuschili) i podawać przyprószony parmezanem. Palce lizać! Belissimo.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s