
Hiszpanie namieszali Peruwiańczykom nie tylko w historii ale także w ich garnkach. Kuchnia peruwiańska to dziś z jednej strony kilkutysięczna tradycja Inków a z drugiej domieszka smaków przywieziona przez hiszpańskiego najeźdźcę. Causa należy do jednej z takich hybryd: to mieszanka peruwiańskich ziemniaków i awokado z przywiezioną z Iberii limonką, czosnkiem a w wersji bardziej rozbudowanej także z fasolką, marchewką i kurczakiem.
Causa odegrała ważną rolę w historii Peru. Ziemniaczany przekładaniec miał pomóc Peruwiańczykom w wojnie przeciwko Chile. Kobiety zaczęły sprzedawać porcje causy i z zarobionych pieniędzy kupować amunicję, aby w ten sposób wspomóc swoich mężów i synów w walce z sąsiadem. Wykrzykiwały przy tym „Por la causa! Por la justicia!” – stąd potrawę zaczęto nazywać causa. Niestety, Peru przegrało wojnę, ale na szczęście causa przyjęła się i cieszy się ogromną popularnością do dziś.