Szybka instrukcja obierania Sapote

Sapote to owoce z peruwiańskiej dżungli
Sapote to owoce z peruwiańskiej dżungli

Dla białego gringo jedzenie peruwiańskich potraw, a w szczególności tropikalnych owoców to nie lada wyzwanie. Problem dla nas jest zapamiętanie nazw tych wszystkich dziwactw, że nie wspomnę o sposobach jak się do nich dobrać.

W czasie mojej czterodniowej podróży barką towarową do Iquitos kilkakrotnie zdarzało się, że na statek dosiadali się tubylcy, którzy częstowali mnie tropikalnymi daniami i owocami. Trzeba przyznać, że było to nie lada wybawienie i ulga dla żołądka. Okrętowy kucharz serwował przez całą podróż jedynie ryż z kurczakiem i gotowane banany.

Okazuję się, że byłem szczęściarzem. Sapote – owocem z dżungli – można się cieszyć zaledwie przez kilka tygodni w roku. Owoc jest bardzo soczysty i smakuje podobnie jak nasze melony. To była nie lada uczta dla mnie oraz dla 6-dniowej małpki wełnistej, która podróżowała razem ze mną. Palce lizać!

Sapote dla małych i dużych
Sapote dla małych i dużych
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s