Peru dumne z ceviche

Ceviche u podnóża Machu Picchu
Ceviche u podnóża Machu Picchu

Peru też ma swoje sushi. Nazywa się ceviche i, choć nie jest robione z dodatkiem ryżu i wodorostów, to jest nie mniej smakowite jak w wersji japońskiej. Zwłaszcza w czasie peruwiańskich gorących dni, kiedy słońce pali wszystko.

Ceviche to mieszanka drobno posiekanych świeżych surowych ryb i innych morskich stworzeń marynowanych w sosie z limonki, ziół i ostrej papryki, ułożonych na kołderce z drobno posiekanej czerwonej cebuli. Można je podać z dodatkiem prażonej lub gotowanej kukurydzy oraz ostrej papryczki i leche de pantera, czyli ni mniej ni więcej tego samego soku z limonki używanego do marynaty – gdyby komuś było za mało. Oczywiście, nie może zabraknąć ziemniaków. Klasyczne ceviche podaje się z ugotowanym słodkim ziemniakiem. Szczerze mówiąc nie przepadam za tym gatunkiem ziemniaków, ale dla ceviche zawsze robię wyjątek – nie wyobrażam sobie tego peruwiańskiego specjału bez słodkich ziemniaków. Mniam.

Przepis wydaje się niezwykle prosty i bez większych problemów możliwy do skopiowania w Polsce. Warto jednak wiedzieć o kilku tajnikach dobrego ceviche. Przede wszystkim ryba – musi być bardzo świeża. Najlepiej nadają się ryby morskie, o białym delikatnym mięsie, takie jak węgorz morski, sola lub – popularnych w Polsce – dorsz i morszczuk. W Peru bardzo popularne są Ceviche mixta z dodatkiem owoców morza. Polecam! Kolejnym elementem są naczynia. Do przygotowania ceviche używa się tylko szklanych lub emaliowanych naczyń. Metal może wejść w reakcję z kwasem z limonki i danie już nie będzie tak smaczne jak w Peru.

A jak przyrządzić ceviche? Drobno pokrojoną rybę należy marynować w świeżo wyciśniętym soku z limonek z dodatkiem białego pieprzu. Gdy ryba zmieni kolor i będzie wyglądała jak ugotowana można dodać drobno posiekaną ostrą paprykę (może być czuszka), czerwoną cebulę, pietruszkę i kolendrę. Ceviche najlepiej prezentuje się na zielonych liściach sałaty.

Peruwiańskie sushi je się wszędzie i o każdej porze dnia.
Peruwiańskie sushi je się wszędzie i o każdej porze dnia.

Peruwiańskie sushi je się wszędzie i o każdej porze dnia. Ceviche podawane są zarówno w ekskluzywnych restauracjach w formie przystawki, jak i w specjalnych barach rybnych bądź na targach, jako danie główne. I w tych dwóch ostatnich miejscach najlepiej spróbować tego rybnego specjału. Wizyta w Peru bez spróbowania ceviche bez wątpienia będzie wizytą niekompletną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s