Gotujemy! Lepki ryż kokosowy, który zawsze wychodzi

Ryż kokosowy
Ryż kokosowy

Kuchnia tajska nie mogłaby istnieć bez trzech składników: trawy cytrynowej, ostrych papryczek chilli i mleka kokosowego. No, może jeszcze bez tysięcy innych ważnych elementów, ale bez wątpienia trzy wymienionej wyżej to filary tajskich potraw.

Jednym z moich sztandarowych dodatków do dań orientalnych jest ryż kokosowy. Idealnie pasuje zarówno do dań tajskich, ale także hinduskich. Zaskakująco dobrze pasuje też do… polskiego gulaszu (pod warunkiem, że ów jest dobrze odparowany).

Z ryżem kokosowym jest jednak ten problem, że często nie chce wyjść i garnek pełny białej mazi ląduje w koszu. Chyba, że się zastosuje przepis londyńskiego kucharza, który w Tajlandii spędził ładnych kilka miesięcy aby poznać tajniki tej jednej z najpopularniejszych kuchni świata.

Teraz, gdy w Polsce bez problemu można kupić ryż jaśminowy i mleko kokosowe (widziałem w sklepach Mark&Spencer) łatwo można odtworzyć smak Tajlandii nawet jeśli będzie się go serwować z polskim gulaszem.

Składniki:
2 szklanki białego tajskiego ryżu jaśminowego
2 szklanki mleka kokosowego
1 3/4 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oleju roślinnego
świeża kolendra

Zanim zaczniesz: ważne – dla pełnego sukcesu należy zachować idealne proporcje składników (szklana = 250 ml). Pamiętać też trzeba, że gdy tylko woda w garnku zacznie wrzeć ryżu nie wolno mieszać (wiem, że korci ale trzeba uzbroić się w cierpliwość).

Zaczynamy: Olej rozprowadzić na dnie garnka z grubym dnem i szczelną pokrywką. Wrzucić do niego ryż, mleko kokosowe, wodę, sól i wiórki kokosowe a następnie ustawić na średnim ogniu. Od czasu do czasu delikatnie przemieszać, aby ryż nie przypalił się.

Jak tylko woda zacznie wrzeć, zredukować ogień do minimum (na granicy wrzenia) i więcej nie mieszać. Garnek przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić na 15-20 minut lub gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż (po 10 minutach można sprawdzić co dzieje się pod pokrywką). Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Ryż będzie trzymał ciepło do godziny jak długo nie będzie mieszany.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s