Chińska zupa acototo

Chińska zupa z czterech składników: pestek Jack Fruit, owoców Yam, świeżego imbiru i słodkich ziemniakiów
Chińska zupa z czterech składników: pestek Jack Fruit, owoców Yam, świeżego imbiru i słodkich ziemniakiów

Spać się nie da. Nie wybiła jeszcze dziewiąta rano a termometr już pokazuje 30 stopni Celsjusza. Do tego jeszcze ta wilgotność powietrza, która powoduje, że czujesz się jak w saunie. Już prawie zapomnieliśmy co oznaczają tropiki w wydaniu singapurskim. Parno, duszno, gorąco ale za to bardzo smacznie. Prawdę mówiąc w ogóle nie myślelibyśmy o wyjściu z łóżek gdyby nie zapach imbiru i egzotycznych owoców.

Mama Denisa Xiao, naszego kolegi, który gości nas w swoim mieszkaniu na jednym z blokowisk Singapuru, przygotowała nam na śniadanie niespodziankę. To była zupa bez nazwy, którą szybko ochrzciliśmy acototo. Znajdują się w niej tylko 4 składniki. Mimo, iż gotowana jest bez dodatku cukru była dość słodka i pożywna. Niestety, mimo bardzo prostego przepisu jest nie do wykonania w Polsce. Chyba, że komuś udałoby się zdobyć pestki Jack Fruit, owoce Yam, świeży imbir i słodkie ziemniaki. Powodzenia!

A’ propos… Jack Fruit to jedno z naszych kulinarnych odkryć. Największe owoce świata, wyglądające jak gigantyczne zielone kasztany, kryją w sobie przesłodkie żółte kawałki, które schłodzone smakują jak lody waniliowe. Aż trudno uwierzyć, że owoce te są blisko spokrewnione ze nieziemsko śmierdzącymi durianami.

Jack Fruit to największe owoce na świecie
Jack Fruit to największe owoce na świecie
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s