Pizza na deser

Bananowa pizza kaya
Bananowa pizza kaya

Proszę Państwa, oto bananowa pizza kaya. Ciasto jak ciasto – niczym nie różni się od wzorca z Italii. Jednak to, co jest na wierzchu z pewnością nie mieści się w głowie niejednego miłośnika włoskiej kuchni.

Pizza kaya, do kupienia tylko w Malezji, jest wykończona lokalnym specjałem. To zielonkawe coś to rodzaju dżemu z kokosów z dodatkiem liści pandan, które nadają potrawie lekko kwaśnawy smak i bajeczny kolor. Do tego pizza ozdabiana jest plasterkami świeżych bananów i, jak na pizzę przystało, zapiekana z serem mozzarella. Ku mojemu zaskoczeniu ta dziwna mieszanka składników całkiem nieźle do siebie pasowała. To był bardzo smaczny deser.

Myślałem, że co jak co, ale pizza już mnie nie zaskoczy. Musiałem przyjechać do Malezji, aby przekonać się jak bardzo się myliłem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s