Khmerski amok

Amok to danie, które mieści się w jednym zawiniątku liścia bananowca
Amok to danie, które mieści się w jednym zawiniątku liścia bananowca

Amok to przypuszczalnie najbardziej znane danie pochodzące z Kambodży. Znane i bardzo popularne wśród przyjezdnych. Każdy musi choć raz spróbować tej khmerskiej specjalności.

Amok to danie jednogarnkowe, a ściślej mówiąc mieszczące się w jednym zawiniątku z liścia bananowego. Najczęściej jest to filet rybny przykryty kołderką kroeungu (kambodżańskiej mieszanki z szalotek, trawy cytrynowej i czosnku), jajek, siekanych orzeszków ziemnych i mleka kokosowego. W naszej wersji w amoku znalazła się też tajska mięta. Wszystkie składniki zawija się w liść bananowy i gotuje na parze tak długo, aż cała mieszanka osiągnie kremową konsystencję. Przed podaniem amok ozdabia się kleksem z mleka kokosowego. Prawda, że ładnie się prezentuje?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s