Tajemnica ciasta marchewkowego

Na próżno szukać marchewek w singapurskim cieście marchewkowym
Na próżno szukać marchewek w singapurskim cieście marchewkowym

Na próżno szukać marchewek w singapurskim cieście marchewkowym. Jest to potrawa tak samo tajemnicza jak nasze polskie gołąbki, które nie mają nic wspólnego z gołębiami.

Głównym składnikiem ciasta marchewkowego są biała rzodkiew i mąka ryżowa. Do tego dochodzą jeszcze jajko, sos sojowy, biały pieprz i sos chilli. Wszystko to smażone jest na woku i podawane ze świeżym szczypiorkiem. Można zamówić zarówno białe jak i czarne ciasto marchewkowe. Różnica jest tylko w ilości dodanego do potrawy sosu sojowego. To z dodatkową porcją sosu nabiera ciemniejszego koloru.

Singapurska wersja ciasta marchewkowego nie ma nic wspólnego z tym, co dobrze znamy dlatego lepiej nie zamawiać go na deser. Kultowe danie o wiele lepiej smakuje na śniadanie bądź lunch. Jest też typowym daniem, które zamawia się w większym towarzystwie, aby wszyscy mogli się nim rozkoszować.

Ciasto marchewkowe można skosztować także w innych częściach Azji. Próbowałem. Jak dotąd wersja z singapurskich hawkersów nie ma sobie równych.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s