Czy ktoś widział sajgonki w Sajgonie?

Świeże sajgonki - poezja smaku.
Świeże sajgonki – poezja smaku.

Sajgonki to prawdopodobnie najbardziej popularne wietnamskie danie w… Polsce. W Wietnamie z sajgonkami jest jak z rybą po grecku na półwyspie bałkańskim. Nikt o nich nie słyszał, nikt nie widział, nikt nie jadł. Co innego z łudząco podobnymi do sajgonek nem cuốn, których w Wietnamie trudno nie zauważyć. Zarówno turyści jak i tubylcy tak bardzo zasmakowali w tym daniu, że trafiło ono na trzydzieste miejsce na liście najbardziej smacznych dań świata.

Najfajniejsze w nem cuốn (zwanych także goi cuốn) jest to, że równie dobrze prezentują się na talerzach w ekskluzywnych restauracjach, jak i w wersji ulicznej – na styropianowych talerzykach sprzedawanych z babcinych wózków. Kolejną fajną rzeczą w nem cuốn jest to, że każdy region Wietnamu opracował swoją unikatową wersję składników. Stąd w zawiniątkach można znaleźć zarówno krewetki jak i mięso wieprzowe. Czasami tofu, mięso drobiowe, bądź tylko warzywa.

Zaglądnijmy zatem do środka. W nem cuốn nie może zabraknąć świeżych ziół takich jak tajskiej bazylii, kolendry oraz szczypiorku czosnkowego. To one nadają potrawie orzeźwiający smak. Często w roladce można też znaleźć posiekaną kapustę, świeży ogórek, makaron ryżowy, czosnek i posiekaną marchewkę. Wszystko to pracowicie zawinięte jest w papier ryżowy i serwowane z sosem rybnym, chińskim sosem hoisin lub sosem z orzeszków ziemnych.

Roladki serwowane są „na świeżo” bądź są smażone na głębokim tłuszczu. Te pierwsze w menu widnieją jako Summer Rolls a te drugie jako Spring Rolls. Obie wersje smakują wyśmienicie.

Będąc w Wietnamie warto czasami pójść do droższej restauracji, gdzie podawane są bardziej wyrafinowane wariacje. Droższej na tutejsze warunki, oczywiście. Takie szaleństwo zamówienia lux-potrawy będzie kosztować 45 tysięcy dongów, czyli ok. 7 złotych. Na zdjęciach wersja lux: kotleciki z krewetek w zielonej otulinie z sałatki zawinięte w papier ryżowy i podane z sosem z soku z trzciny cukrowej i chilli. Jedynym wyzwaniem luksusu może być to, że ryżowe krokieciki je się pałeczkami. Tubylcy krzywo patrzą się na turystów, którzy nadziewają nem cuốn na widelec.

Spring Rollsy - dla Polaków sajgonki
Spring Rollsy – dla Polaków sajgonki
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s