Gotujemy! Poranna chwała po wietnamsku

Morning glory na śniadanie
Morning glory na śniadanie

Oto niezwykle szybki przepis na jedno z bardziej popularnych dań w południowo-wschodniej Azji – Morning glory to taki niby-szpinak. Niestety, zebranie wszystkich składników do przygotowania „Porannej chwały” będzie pewnym wyzwaniem dla kucharza w Polsce ale, uwierzcie mi, warto jest się trochę natrudzić. Nie lubisz szpinaku? Nic nie szkodzi. Szpinak wodny smakuje zupełnie inaczej.

Prawie jak szpinak
Prawie jak szpinak

Głównym składnikiem dania jest wilec wodny, zwany też wodnym szpinakiem. To azjatycka wersja naszego dobrego znajomego z polskich pól. Ten azjatycki jednak rośnie w wodzie, ma dłuższe i węższe listki, które po ugotowaniu bądź smażeniu stają się soczyste i delikatne. Wodny szpinak ma także dłuższe i bardzo chrupiące łodyżki. I to one są najsmaczniejsze. Nawet nie myślcie o tym, aby w trakcie przygotowywania je wyrzucać! Bezpowrotnie stracicie najprzyjemniejszy efekt „Porannej chwały”. Nie przejmujcie się też nazwą. Poranna chwała smakuje znakomicie o każdej porze dnia.

Składniki

  • 1½ łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżki cukru palmowego lub cukru brązowego
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • olej roślinny
  • 2-4 ząbki czosnku
  • garść wodnego szpinaku (znany także jako Morning Glory, Ong Choy lub Phak Bung). Dobrze jest oddzielić liście od łodyg. Dłuższe łodyżki można pociąć na mniejsze kawałki.
  • czerwona papryczka chili (bez nasion)

Sposób gotowania

  • Zaczynamy od sosu: wymieszaj sos ostrygowy, rybny, cukier i wodę.
  • Rozgrzej olej w woku i podsmaż czosnek, aż będzie zrumieniony.
  • Dodaj szpinak i smaż, aż liście się skurczą.
  • Wlej sos i smaż ok. 1 min.
  • Gotowe! Serwuj zaraz po usmażeniu.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s