Kiszone limonki z Wietnamu

Kiszone limonki z Wietnamu
Kiszone limonki z Wietnamu

W Wietnamie sezon limonkowy trwa przez cały rok. Tak samo długo jak utrzymuje się tu gorąca i parna pogoda. Na każdym rogu można kupić kiszone cytrusy, czyli Chanh muoi. To z nich powstają niezwykle tu popularne, orzeźwiające napoje.

Przepis na przygotowanie kiszonych limonek jest nawet prostszy niż naszych rodzimych ogórków. Wysoki słój trzeba szczelnie upchać świeżymi owocami i zasypać je solidną ilością soli. Nie potrzebna jest woda. Tym bardziej czosnek czy koper. Następny krok należy do słońca, które w połączeniu z solą niejako wydusza sok z limonek tworząc kwaśny płyn. Płyn w połączeniu z wodą gazowaną i odrobiną cukru i lodu daje słoną lemoniadę. Doskonale gasi pragnienie i pomaga, gdy dopadnie choroba. Chang moui to bomba wypchana po brzegi witaminą C.

Kiszone limonki z Wietnamu
Kiszone limonki z Wietnamu
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s