Kiełbasa po tajsku

Tajska kiełbasa z Chang Mai
Tajska kiełbasa z Chang Mai

Sai Oua to niezłe ziółko. Od kilku dni kusi nas swoim wyglądem. Jest łudząco podobna do polskich kiełbas, ale nie damy się zwieść! Jesteśmy w Azji, a tu wszystko smakuje zupełnie inaczej.

Stolicą tajskiej kiełbasy jest bez wątpienia Chang Mai – bardzo urokliwe miasto w północnej części Tajlandii. Przy odrobinie szczęścia można ją kupić także w Bangkoku. Ponoć w Sai Oua zasmakowali też mieszkańcy północnego Laosu i Birmy. Tak mówią. Kiedyś na pewno pojedziemy to sprawdzić.

Gdyby do polskiej kiełbasy zamiast soli i pieprzu dodać garść azjatyckich przypraw to wyjdzie nam Sai Oua. Oprócz wieprzowiny we flaku tajskiej kiełbasy znajdują się między innymi trawa cytrynowa, galangal i czerwona pasta curry. Brzmi jak gwałt na polskiej tradycji, ale jest to tylko azjatycka wersja polskiej specjalności. Dodam – niezwykle smaczna!

Sai Oua serwuje się grillowane z dodatkiem świeżego imbiru i ryżu. Miejscowi chętnie przygryzają, skądinąd już ostrą kiełbasę, suszonymi lub świeżymi papryczkami curry. Spróbowalibyście?

 

Sai Oua serwuje się grillowane z dodatkiem świeżego imbiru i ostrymi papryczkami.
Sai Oua serwuje się grillowane z dodatkiem świeżego imbiru i ostrymi papryczkami.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s