Herbata z mlekiem jest cool

Tajska herbata z mlekiem kokosowym
Tajska herbata z mlekiem kokosowym

Mam złe wspomnienia z dzieciństwa jeśli chodzi o herbatę z mlekiem. Ten słodkawy smak, ten brzydki kolor, no i jeszcze ten kożuch! Minęło -dziesiąt lat i podróże skutecznie mnie z tych strachów uwolniły. Teraz herbata z mlekiem jest cool!

Zaczęło się od Indii, gdzie niemal narodowym trunkiem jest masala tea. Tworzą ją herbata i mleko, oczywiście, oraz mieszanka tamtejszych przypraw z kardamonem i cynamonem w rolach głównych. Kolejnym przystankiem na trasie odkrywania smaków herbat jest Tajlandia.

Cha-yen, czyli z tajskiego „zimna herbata” (na zdjęciu) robiona jet z czarnej herbaty cejlońskiej i skondensowanego mleka wymieszanego z mlekiem kokosowym. Napar herbaciany robi się z dodatkiem anyżu i kardamonu. Podaje się ją z lodem. Jest pyszna, aromatyczna, ale i orzeźwiająca zarazem, a do tego ma jaskrawo pomarańczowy kolor. Dla cha-yen warto przyjechać do Tajlandii. Tutaj herbata z mlekiem jest cool!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s