Rybne pulpety najlepiej sprężynują w Hong Kongu

Rybna specjalność Hong Kongu
Rybna specjalność Hong Kongu

Mam wrażenie, że w poprzednim wcieleniu byłem Chińczykiem i mieszkałem w Hong Kongu. Zapewne wiodłem życie rybaka w wiosce Tai O i w przerwach między połowami zajadałem się tutejszą specjalnością. Jestem prawie pewny, że tak było. Bo jak inaczej mogę wytłumaczyć swoją miłość do chińskich, rybnych pulpecików?

Rybne pulpety pochodzą z Chin, ale to tutaj kucharze opanowali ich recepturę do perfekcji i to tutaj można zjeść najbardziej wyśmienite i sprężyste kulki. Powiedziałem sprężyste, bo według mnie ta właściwość najlepiej określa jakość tego dania. Zauważyłem nawet pewną regularność: im bardziej sprężyste są pulpety, tym są smaczniejsze! Kupując nie krępuj się zatem, aby poprosić sprzedawcę, aby ten rzucił ci je na talerz. Po sprężystości zorientujesz się jak bardzo smaczne danie masz przed sobą.

A wracając do Tai O to polecam wybrać się na tamtejszy targ. Jak dotąd to tam właśnie jadłem najsmaczniejszy przysmak Chińczyków. Do wyboru były zwykłe, gotowane w solonej wodzie, bądź na ostro, gotowane w pikantnym sosie curry. Obie wersje były wyśmienite!

Rybne pulpety serwowane są na kilka sposobów. Najbardziej smakują mi właśnie te gotowane, serwowane w zupie przypominającej nasz rosół, albo smażone nadziane na bambusowy patyczek. Zresztą obok charakterystycznych wieżowców i piętrowych tramwajów, szaszłyki z pulpetami powinny stać się kolejnym symbolem Hong Kongu.

Jeśli będziecie w Hong Kongu to zapewne bez trudu uda wam się znaleźć najpopularniejszą przekąskę wyspy. Miejsc z rybnymi pulpetami w Hong Kongu jest tak dużo jak budek z pitami we Wrocławiu. Powodzenia!

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Rybne pulpety najlepiej sprężynują w Hong Kongu

  1. Blaz Wrzesień 13, 2013 / 4:21 am

    Jakie to pulpety? 🙂 Pulpety są rozlazłe. No i sama nazwa zarówno w tłumaczeniu z języka kantońskiego i angielskiego to kulka rybna a nie rybny pulpet.
    No i upierać się będę, że najlepsze są jednak na wyspie Cheung Chau!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s