Indie na słodko

Hinduskie słodycze
Hinduskie słodycze

Nie samym curry Hindus żyje. Mieszkaniec Indii do bardzo pokaźnej listy potraw „na ostro” ma do dyspozycji nie mniej krótką listę dań „na słodko”.  Od kilku dni zajadamy się tutejszymi słodyczami i tworzymy listę naszych ulubionych. Na razie na prowadzenie wysuwa się coś, co my nazywamy ciastem marchewkowym i kardamonową chałwą.

Hinduskie słodkości są zupełnie inne niż tradycyjne polskie. Zawsze są ręcznie robione, niektóre wyglądają jak małe dzieła sztuki. Czasami pokryte są jadalnym złotem i srebrem. Często słodkie kostki bądź kulki nasączone są syropem dzięki czemu są bardzo soczyste. Słodycze w Indiach najczęściej wyrabiane są z mleka, cukru, orzechów, nasion i naturalnych barwników. Najciekawsze z nich będziemy dokumentować i obiecujemy zebrać je w jedną niezwykle słodką galerię.

Na dobry początek proponujemy wspomniane już ciasto marchewkowe i kardamonową chałwę. Nimi raczyliśmy się w czasie pikniku w ogrodach Mandore pod Jodhpurem. Oglądajcie szybko, aby Wam wiewiórki wszystkiego nie zjadły.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s