Lassi wróć!

Najlepsze lassi na świecie w Dżodpurze.
Najlepsze lassi na świecie w Dżodpurze.

Niebo w gębie – to jedynie określenie, które pasuje do najlepszego lassi na świecie, które piliśmy w Indiach. Najlepsze według nas. Już po pierwszym łyku wiedzieliśmy, że mamy do czynienia z ideałem. Powiedzieliśmy sobie „żegnajcie kalorie” i przez cały czas naszego pobytu w Dżodpurze regularnie zaglądaliśmy do baru serwującego kardamonowe lassi mieszczącego się w pobliżu słynnej zegarowej wieży. Próbowaliśmy lassi w kilkudziesięciu miejscach w Indiach, ale jak do tej pory żadne nie smakowało tak niebiańsko jak to radżastańskie z Dżodpuru.

Lassi to mleczny napój, który przypomina polską maślankę lub jogurt. Podawane jest na słodko lub na słono; często z dodatkiem owoców mango lub bananów. Schłodzone idealnie orzeźwia w czasie zwrotnikowych upałów. To, które tak bardzo zachwalamy to Makhania Lassi. W naszym tłumaczeniu „idealne lassi”. Idealne bo idealna była konsystencja, idealna temperatura, idealny kolor i w końcu idealny był smak. No i cena była też idealna – szklanka napoju kosztuje w przeliczeniu na złotówki ok. 1 zł 50 gr.

Nie było łatwo, ale udało nam się ustalić listę składników tego ideału. Okazała się ona zadziwiająco krótka. Najlepsze lassi na świecie składa się z różanej wody, cukru, kardamonu i jogurtu, oczywiście. Ten ostatni musi być kremowy i o konsystencji takiej, aby nadawał się zarówno do picia jak i jedzenia go łyżeczką. Jest jeszcze jeden sekretny składnik, który odpowiada za kolor napoju – szafran.  Wszystko jest miksowane, a następnie serwowane w temperaturze ok. 10-15 stopni Celsjusza.

Godne polecenia lassi piliśmy też w Dżajpurze. W pobliżu murów różowego miasta, trochę na uboczu utartych turystycznych szlaków mieści się najstarszy punkt w mieście, w którym od prawie stu lat sprzedają jogurtowy napój. Punkt ten cieszy się tak dużą popularnością wśród tubylców, że często już w połowie dnia cały asortyment sklepiku jest wysprzedany i klienci muszą się zadowalać podróbkami konkurencji, która wyrosła im tuż obok. Szczęściarze, którzy załapią się na oryginał wraz z mlecznym drinkiem dostają na pamiątkę ceglany kubek.

W Dżajpurze lassi podawane jest w ceglanych kubkach.
W Dżajpurze lassi podawane jest w ceglanych kubkach.

Jest jeszcze jeden drobiazg, którego nie można ominąć. Niczym wisienka na torcie na wierzch kubka trafia ozdoba. W zależności od miejsca są to wiórki orzechowe, słodki biały serek lub jogurtowy kożuszek.

Nasza podróż jeszcze trwa, ale my już tęsknimy za kardamonowym lassi z Dżodpuru.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s