Co ty wiesz o kebabie?

image

Dla nas, Polaków, wydaje się on tak bliski, że niektórzy uważają go za danie jak najbardziej swojskie i stawiają go ma równi z szaszłykami. Trudno się dziwić, jeśli w niektórych miastach kraju nad Wisłą łatwiej zjeść kebab niż kotlet schabowy. I nie miałbym nic przeciwko, gdyby choć trochę kebab made in Poland był podobny do oryginału.

Ibrahim, rodowity Turek, który przez chwilę studiował w Białymstoku a teraz gości nas w Stambule, zaprowadził nas do swojej ulubionej restauracji serwującej specjały tureckiej kuchni w stambulskiej dzielnicy Güngören. Miejsce to znane jest z najlepszych restauracji tureckich w mieście, do których zjeżdżają tubylcy z dalekich części miasta. Co zresztą widać, bo przez dłuższą chwilę krążymy po ciasnych uliczkach w poszukiwaniu miejsca parkingowego. Zaraz po wyjściu z samochodu uderza aromat przypraw i dymu palonego drewna. Nasz gospodarz tłumaczy, że właśnie użycie odpowiednich rodzajów drzewa nadaje tutejszym potrawom właściwy smak.

Ucztę zaczęliśmy od zupy mercimek (krem z soczewicy z dodatkiem kuminu i soku z cytryny), później była lahmacun (turecka pizza z drobno posiekanym miesem wołowo-baranim, pomidorami, czosnkiem i pietruszką), a na finał ogromny talerz z różnymi rodzajami mięsa, warzyw i królem wieczoru – kebabem, w dodatku w różnych wersjach. Ibrahim wyjaśniał, że jest wiele rodzajów kebabów, ale ten na szpadzie to klasyka gatunku. To pozornie proste danie (baranina, tłuszcz, sól i ewentualnie ostra papryka) wymaga specjalnej techniki przygotowania. Mięso nie może być po prostu mielone, ale drobno siekane w dodatku z użyciem specjalnego noża o nazwie zirh, a tłuszcz pochodzić powinien ze specjalnie wyselekcjowanej części wołowego zadu. Mięso po wyrobieniu trzeba nałożyć na szpadę i piec nad żarem z drewnianych klocków. Mięso najlepiej smakuje z tutejszymi plackami i sałatką z pomidorów i ogórków, z posiekaną cebulą przypruszoną papryką i dużą ilością pietruszki. Do picia obowiązkowo trzeba zamówić mleczny, lekko słonawy napój aryan. Palce lizać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s