Bananowe lassi

image

Jak lassi to mango. Kto był w Indiach ten wie. Ale sezon na mango powoli dobiega końca dlatego dziś w zastępstwie – banany.
Podobnie jak mango idealnie nadają się do przygotowania hinduskiego lassi. Przepis jest banalnie prosty. Będziecie potrzebować dwóch bardzo dojrzałych bananów, czterech ziaren kardamonu, obranych i utartych w moździerzu, jogurtu lub maślanki, kilku kropel cytryny, odrobiny cukru i kilku kostek lodu. W jednym ze sklepów w Jodhpurze w Indiach udało mi się popatrzeć, że tubylcy dodawali też kilka kropel wody różanej. Jak się okazało był to kluczowy element, który powodował, że całość smakowała perfekcyjnie. Wszystkie składniki trzeba miksowaç,  aż uzyska się aksamitny napój. Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s