Menemen – jajecznica po turecku

image
Menemen - jajecznica po turecku

Tureckie śniadanie w tygodniu jest skromne i mało skomplikowane. Za to w niedzielę, gdy cała rodzina wspólnie zasiada do stołu, nadrabia się zaległości śniadaniowe z całego tygodnia i szykuje się wielką ucztę.


Pośród kilkunastu talerzyków i miseczek prawie zawsze jest menemen – turecka jajecznica. Smaży się ją na cebuli, zielonej papryce, pomidorach i tureckiej kiełbasie a doprawia solą, pieprzem i odrobiną oregano. Najwięcej zabawy jest z pomidorami, z których trzeba ściągnąć skórkę oraz pozbyć się pestek. Resztę kroi się w kostkę i podsmaża na maśle. Gdy pomidory odparują wbija się jajka i miesza tak, by nie rozlać żółtek. Najlepiej smakuje z tureckim chlebem z czarnuszką. Nasze wielkie tureckie śniadanie zrobiliśmy w wersji wegetariańskiej. Zamiast kiełbasy menemen zwieńczyliśmy mozzarellą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s